Kendo, of weg van het zwaard, is afgeleid van het “ken-jitsu” of “ vaardigheid met het zwaard”. Het is een oude Japanse krijgskunst die hoorde tot de opleiding van de Samurai.

Ken-jitsu ( kendo) werd een sport, een “DO”, na het verbod op wapendracht. Het harnas van de Samurai veranderde naar een “bogu” (Men-tare-do-kote’s) en het zwaard werd vervangen door een bamboestok of “shinaï

Het kendo van vandaag is niet meer dezelfde als dat van de Bushi of samoerai uit het federale Japan. Al kent de moderne vorm andere regels en normen dan in het oude Japan, toch hebben sterke wortels het de tand des tijds doen doorstaan. In kendo kan men het leven verdiepen en verbeteren, het is dus zeker niet de gemakkelijkste kunst maar zeker de moeite waard.

Kendo in zijn huidige vorm is zowel een sport als een fysieke als mentale discipline. 

Het huidige kendo en de spelregels:

Na de opwarmingsoefeningen en de Suburi’s ( opwarming ment shinai-bamboezwaard) kan je starten om de kendotechnieken te oefenen.

Om kendo te beoefen heb je een bogu nodig  en alleen het treffen  op de beschermde lichaamsdelen (men, (hoofd) kote (pols) ,do( zijkant van de buik),tsuki (keel)) zijn toegelaten in het Kendo.

Het voetenwerk is essentieel en bestaat uit korte, snelle glijdende stappen.De slag, voetafdruk en kreet moeten gelijktijdig gebeuren om een geldig punt te maken  :“ki  ken tai no ichi”.

Er zijn zowel aanvalstechnieken  en  technieken om een  aanval van richting te doen veranderen en een tegenaanval uit te voeren in het kendo ( Shikake waza en Oji waza )


Kendo kan  je zowel recreatief als competitief beoefenen.

Graden behaald in Belgie worden erkend door de Japanse  Zen Nippon Kendo Renmei.